Přeskočit na obsah

Aditiva v potravinách vedou k exacerbaci ADHD

O spojení mezi potravinářskými aditivy a hyperaktivitou se ve vědeckých kruzích debatuje již delší dobu. „To nové a důležité, co naše práce přinesla, je poznatek, že aditiva působí nejen na děti s ADHD, ale na celou dětskou populaci minimálně do devíti let,“ uvedl profesor psychologie Jim Stevenson, z University Southampton. „Dvojitě zaslepená a placebem kontrolovaná studie zahrnovala 153 dětí ve věku tří let a 144 dětí ve věku osm až devět let. V rámci studie učitelé a rodiče hodnotili změny chování u dětí, jež pily nápoje s mixem barviv a aditiv E110, E122, E102, E124, E104, E129.

Podle výzkumníků se nepříznivé účinky u dětí s ADHD projevily zhoršením symptomů jejich nemoci a zdravé děti konzumace mixu přiblížila zhruba o deset procent k diagnóze syndromu ADHD.

Profesor Roger Clemens z University of Southern California School of Pharmacy však oponuje, že vědecká data ještě definitivně nedokazují souvislost mezi aditivy a hyperaktivitou u dětí. Podle něj by bylo předčasné podle závěrů studie měnit příslušné předpisy. Avšak britská agentura, která vykonává dohled nad potravinami, podobně jako naše Státní zemědělská a potravinářská inspekce, již reviduje svá doporučení pro rodiče hyperaktivních dětí s tím, že předmětná aditiva a barviva by měla být z jejich stravy vyloučena.

Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 32/2007, strana A8

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené