Přeskočit na obsah

V Ostravě o sepsi a intenzivní medicíně

Návštěvníci letošního, v pořadí již 17. ročníku kongresu, který až do roku 2013 nesl název PG kurs Sepse a MODS, se mohli též těšit na druhý ročník PG kursu sester v intenzivní péči a sympozium „Aktuality v dětské intenzivní péči.“ Organizačním koordinátorem akce byla Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a Klinika dětského lékařství FN v Ostravě.

 

Hojná sněhová nadílka, která se snesla nejen na Jihomoravský kraj, nezabránila ani tentokrát reportážnímu týmu portálu www.akutne.cz v odjezdu na jednu z nejvýznamnějších událostí české intenzivní medicíny, a tak i letos portál přinesl svým čtenářům reportáž přímo z centra dění, které se odehrávalo v kongresových sálech Clarion Congress Hotelu Ostrava.

V průběhu čtyř dní mohli návštěvníci kongresu vyslechnout mnoho zajímavých témat. Začalo to přednáškami na téma ARDS update, ve kterých řečníci posluchače seznámili s definicí ARDS, možnostmi prevence rozvoje s užitím kortikoidů, kyseliny acetylsalicylové, inhalačních β2‑mimetik a možnou budoucí terapií za použití kmenových buněk. V této souvislosti se nejčastěji hovoří o využití multipotentních mezenchymových buněk, které se dají extrahovat z kostní dřeně, popřípadě z pupečníkové krve. Jejich velkou výhodou je, že jsou nízce imunogenní a tumorigenní a mohou být rychle namnoženy. Velmi zajímavý je i mechanismus účinku, který je převážně humorální a dominuje imunomodulační efekt. Ovšem stále ještě chybějí klinická data, která by přesně predikovala chování kmenových buněk po podání do lidského těla. Část prezentací byla věnována i mechanické náhradě oběhu – ECMO. Na své si přišli také dětští intenzivisté, nejen během 12. sympozia „Novinky v dětské intenzivní péči“, ale i v průběhu bloku Popáleninové trauma u dětí. Sekce Praktická nefrologie pro intenzivisty nás zasvětila do problematiky hemodialýzy, kardiorenálního a hepatorenálního syndromu. Svůj prostor měly i přednášky o metabolismu a výživě.

Nejvíce očekávanému bloku Hot Topics in Intensive Care předcházelo úvodní slovo dr. Kuly a prof. Ševčíka, kteří představili celou akci Colours of Sepsis. Poté blok plný zahraničních řečníků otevřela přednáška jedné z nejvýznamnějších osobností světové intenzivní medicíny profesora Jeana‑Louise Vincenta z Bruselu, prezidenta World Federation of Societies of Intensive and Critical Care Medicine (WFSICCM), který ještě před začátkem prezentace převzal z rukou profesorů Ševčíka a Matějoviče čestné uznání. Hned v úvodu posluchače s patřičnou dávkou humoru ujistil, že intenzivní medicína je tou nejlepší specializací v medicíně. Zároveň představil model intenzivní péče založené na spolupráci a diskusi mezi jednotlivými členy týmu, kde hlavní slovo má lékař intenzivní jednotky. Prezident WFSICCM klade důraz na vnímání pacienta jako jednotlivce a ne zaslepené následování protokolů. Jak nutno dodat, prof. Vincent je nejen skvělým odborníkem, ale i výtečným řečníkem, což dokazoval mimo jiné i přeplněný sál Saphire, který pojme na 350 lidí. Po profesoru Vincentovi se představili dr. Andrea Morelli z University of Rome se svým sdělením o použití beta‑blokátorů v terapii septického šoku a profesor Zsolt Molnar z maďarského Szegedu s early goal‑directed terapií při septickém šoku.

Colours of Sepsis je unikátní akcí spojující odborníky z různých oborů. Kromě hlavního tématu sepse se zde objevila témata nejen z intenzivní medicíny, ale i ze všeobecné chirurgie, kardiochirurgie nebo transplantologie, farmakologie, radiodiagnostiky a v neposlední řadě z biochemie, mikrobiologie, patofyziologie a patologie. Posluchači se zde seznámili s nejnovějšími výsledky studií a metaanalýz, které mohou přispět k jejich náhledu na věc též z jiného úhlu pohledu a jistě přispějí ke kvalitnější mezioborové spolupráci. Kromě skvělých přednášek v podání českých a zahraničních řečníků si mohli vyzkoušet své praktické zručnosti na workshopech – hned první den to byly Ultrazvukové metody v intenzivní medicíně, poslední den kongresu se konal Workshop Airway Academy ve spolupráci s portálem www.akutne.cz. Přednášející si zde osvěžili základní znalosti o zajišťování dýchacích cest a cévního řečiště a následně přistoupili k procvičování jednotlivých postupů.

Na závěr zbývá jen dodat, že kongres navštívilo 1 060 účastníků z řad lékařů a nelékařských zdravotnických pracovníků a 50 vystavovatelů a každý si nepochybně našel nejednu přednášku, která ho zaujala. Další podrobnosti o dění během kongresu přináší reportáž na portálu www.akutne.cz. Čtenáři zde najdou též videopřenosy z přednášek v sálu Saphire.

Tedy opět za rok v Ostravě – sejdeme se na 18. Colours of Sepsis…

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené