Přeskočit na obsah

Počítá systém se změnami ve financování farmaceutů?

Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR

Aby mohla zdravotní pojišťovna hradit uvedené zdravotní výkony, musejí být zpracovány kalkulační listy. Tyto listy navrhuje odborná společnost, na jejíž půdě také lze diskutovat o opodstatnění úhrady nového výkonu včetně všech podmínek (personální, technické zabezpečení, časová náročnost, režie atd.). Poté musí být kalkulační list zaslán ministerstvu zdravotnictví, projednán a schválen v Pracovní skupině pro Seznam zdravotních výkonů a poté vydán vyhláškou. Jelikož zdravotní pojišťovny zatím nemají žádný konkrétní návrh od odborné společnosti, nemohou v současné chvíli vydávat na toto téma svá stanoviska.

Ing. Ladislav Friedrich, CSc., generální ředitel Oborové zdravotní pojišťovny

Farmaceuti představují vysokoškolsky vzdělané zdravotnické profesionály, kteří jsou kompetentní ke konzultacím a ev. edukaci pacientů v lékové oblasti. V souvislosti s úvahami o možných změnách financování lékárníků je třeba říci, že případy, kdy by pojišťovna mohla uvažovat o podpoře výkonového odměňování za farmaceutické služby doplňující péči poskytovanou v lékárnách v dnešní době, existují. Z našeho pohledu by tyto služby mohly vhodně doplnit hlavně nabídku poskytované péče v menších městech, kde je nižší dostupnost ambulantních specialistů, a to za předpokladu, že by k tomu byly v lékárnách vhodné technické podmínky, především diskrétní zóny atd. Před zavedením takových změn je však nutné diskutovat o podmínkách, za kterých by taková doplňková péče byla poskytována a hrazena, aby se nemohlo stát, že u každého pacienta, který přijde do lékárny, tato péče bude vykazována automaticky, bez toho, že by edukace nebo konzultace s pacientem vůbec proběhla. V tuto chvíli se snažíme tyto možnosti testovat v pilotním režimu a v návaznosti na naši asistenční službu. Klíčové je nastavit pravidla tak, aby změny ve financování lékárenské péče nepřinesly pouze zvýšené náklady pro pojišťovnu, ale představovaly skutečný benefit pro pacienta. V tuto chvíli je však pravděpodobné, že plošné zavádění takové úhrady by jen zvýšilo výdaje pojišťoven, ale pro pacienty by představovalo jen malou přidanou hodnotu.

Mgr. Oldřich Tichý, tiskový mluvčí VZP

Vzhledem k tomu, že se jedná o významný systémový krok, VZP neuvažuje o tom, že by k takové aktivitě přistoupila samostatně, ale případně až v návaznosti na projednání celé problematiky ve standardním procesu a po zařazení do standardního Seznamu zdravotních výkonů.

MT oslovila také zástupce ČPZP a VoZP, ale ti se k této otázce odmítli vyjádřit.

Zdroj: Medical Tribune

Doporučené

Stačí se podívat

21. 6. 2024

Hodnocení druhých lidí na základě pozorování jejich tváře a těla je ovlivněno pocitem důvěryhodnosti a dominance.

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…