Přeskočit na obsah

Lékárník jako nositel výkonů?

Česká lékárnická komora dlouhodobě usiluje o to, aby lékárníci nebyli odměňováni jen na základě marže. Ráda by tok financí nasměrovala k částečně výkonovému způsobu odměňování. To se formálně povedlo, i když spíše jen shodou okolností.

Lékárnici vykazují svůj první signální kód pro náhradu zrušeného registračního poplatku. Jiná věc je, že místo třiceti korun dostanou korun dvanáct a možná ještě méně – diskuse o tom, zda tato částka podléhá DPH, je mimořádně nepřehledná a probíhala také na Zimní konferenci nemocničních lékárníků.

Cesta k lékárníkovi jako nositeli zdravotního výkonu se otevřela, ale zatím to vypadá, že nikam nevede. Svědčí o tom i míra obecnosti, s jakou zástupci pojišťoven odpovídají na otázku, co oni na to.

A navíc se ze strany plátců ozývají hlasy, že výkonový systém by mohl otevřít otázku smluvní sítě – novou smlouvu by dostala lékárna na Šumavě, ale už ne taková, která se chce vmáčknout jako pátá na pražské náměstí. Nicméně lékárníci se nevzdávají.

„Ve spolupráci s odbornou společností bude zpracována potřebná administrativa k implementaci prvních výkonů do Seznamu zdravotních výkonů. Doufám, že jak MZ, tak plátci budou mít zájem na odpovědném projednání našich návrhů,“ říká PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory.

 

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené