Přeskočit na obsah

Zrušení regulačních poplatků. Dojde ke smíru mezi provozovateli lékáren?

Na druhou stranu je zrušení příjmu z poplatků citelným zásahem do hospodaření všech lékáren, pro lékárny v menších městech a vesnicích může být i likvidační. Ceny léků totiž stále klesají.

„Česká lékárnická komora se již od počátku snažila tehdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka přesvědčit, že regulační poplatek není nejšťastnějším řešením, protože jej někteří provozovatelé lékáren mohou využít pouze jako marketingový nástroj. Navrhovali jsme, že by bylo mnohem vhodnější se soustředit na pevné a předvídatelné doplatky na léky“, uvádí prezident České lékárnické komory PharmDr. Lubomír Chudoba.

Během své existence poplatky jitřily vztahy mezi provozovateli i klienty lékáren. Lidé dnes lékárny mnohem více považují za obchody, aniž by si uvědomovali, že se jedná o zařízení poskytující zdravotnické služby. Cenotvorba léku se stala ještě více nepřehlednou, nebyla jasná ani veřejnosti, ani některým odborníkům. Jestliže platba u lékaře a v nemocnici dlouhodobě žádné emoce nevzbuzovala, povinnost platit či neplatit regulační poplatek v lékárně bylo na veřejnosti stále diskutováno.

Praxe dala komoře lékárníků za pravdu. Poplatky v lékárnách naprosto neplnily svůj deklarovaný účel. Hlavním viníkem byl stát, neschopný zajistit, aby se regulační poplatky bez výjimky vybíraly. Někteří provozovatelé lékáren a krajské samosprávy nabízeli ve svých zařízeních klientům kompenzaci. Tradiční lékárna měla na výběr. Buď ke kompenzaci poplatku přistoupit také, nebo se smířit s odchodem svých, často dlouholetých, klientů.

Zdálo by se tedy, že po zrušení regulačních poplatků budou podmínky výdeje léků na předpis ve všech lékárnách srovnatelné a vztahy mezi provozovateli lékáren se uklidní. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje. Změnu, kterou Česká lékárnická komora uvítala, teď někteří provozovatelé lékáren využívají k dalším reklamním aktivitám. Jejich pozornost se soustřeďuje na doplatky a slibuje poskytnutí až 50% slevy z doplatku na lék vybraným skupinám pacientů, dětem a seniorům.

„Kampaň již nezdůrazňuje, že se jedná o slevu z teoretických maximálních doplatků a už vůbec se pacienti nedozvědí, že lze často daný přípravek zaměnit za "stejný" od jiného výrobce a zcela bez doplatku. Vzhledem ke konstrukci slevy se již ne zcela překvapivě setkáváme s případy, kdy je lék pro pacienta i po 50% slevě na doplatku dražší než v jiné lékárně bez jakékoli "slevy", uvádí Lubomír Chudoba.

Jak se zdá, ze zrušení poplatků se mohou zatím radovat jen pacienti. Provozovatele lékáren naopak čeká další kolo boje o spravedlivá a jasná pravidla pro jejich podnikání.


PharmDr. Hana Šindelářová, www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Stačí se podívat

21. 6. 2024

Hodnocení druhých lidí na základě pozorování jejich tváře a těla je ovlivněno pocitem důvěryhodnosti a dominance.

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…