Přeskočit na obsah

Vláda schválila zvýšení tarifních platů lékařů v nemocnicích

Praha  - Vláda dnes udělala poslední tečku za protestem lékařů, kteří hrozili k 1. březnu odejít z nemocnic. Kabinet schválil nové platové tabulky, které lékařům v nemocnicích mají zajistit o 5000 až 8000 korun měsíčně víc. Novinářům to řekl premiér Petr Nečas. Vláda tak potvrdila memorandum uzavřené lékařskými odbory a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) minulý týden. Ministr sám předpokládá, že po dnešním kroku vlády bude situace ve zdravotnictví do konce týdne normální.

Víc než polovina lékařů, kteří se připojili k mzdové protestní akci Děkujeme, odcházíme, stáhla výpovědi v úterý, další to udělají dnes.
Lékařské odbory původně požadovaly, aby lékaři měli od března 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi, tedy až 70.000 korun základního platu - jinak hrozilo výpovědí 3800 ze zhruba 16.000 nemocničních lékařů v ČR.

Nakonec minulý týden podepsali ministr zdravotnictví Heger a odboráři memorandum, podle něhož by lékařům měly mzdy vzrůst o 5000 až 8000 korun a do dvou let by se měli dočkat 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v zemi. Ta loni ve 3. čtvrtletí činila 23.665 korun.

Nečas dnes zdůraznil, že v letech 2011 a 2012 na zvýšení platů nebudou použity peníze ze státního rozpočtu, ale "výhradně prostředky získané reformou zdravotnického systému". Vláda podle premiéra také deklarovala, že platy budou zvýšeny i dalším zdravotnickým profesím.

Nové tarify pro lékaře i jejich kolegy z vojenských nemocnic v 11. a 12. platové třídě znamenají posílení o 5000 korun, ve 13. třídě o 6500 korun a ve 14. a dalších o 8000 korun. Platit přitom začnou už v březnu.

Vláda také podle Nečase nařídila ministerstvu práce a sociálních věcí připravit návrh na zrušení tarifních platů od počátku roku 2013, jak se už dříve dohodly strany vládní koalice.

"Konstatovali jsme, že memorandum, které jsme podepsali v minulém týdnu bylo naplněno," poznamenal Heger. Lékařský odborový klub (LOK) podle něj po podpisu memoranda minulý týden vyzval protestující lékaře ke stažení výpovědí. K úterku tak už podle ministra byly staženy asi dvě třetiny výpovědí podaných ve fakultních nemocnicích. Své výpovědi nestáhli lékaři z nemocnic v Brně a Hradci Králové, kteří ale oznámili, že tak učiní poté, co vláda skutečně schválí změny tarifů.

Podobná situace je podle něj i v kraji zřizovaných nemocnicích, kde výpovědi už stáhlo okolo 60 procent lékařů a většina ostatních tak plánuje udělat po dnešním jednání vlády.

"Domnívám se, že situace bude do konce týdne naprosto normalizována," zdůraznil ministr zdravotnictví. Pokud by v některé z nemocnic přesto nastal nedostatek lékařů, není už podle něj problém přesměrovat pacienty do okolních plně funkčních zařízení.

Ministr nyní dvě miliardy korun na růst lékařských platů k dispozici nemá. Získat je hodlá v první řadě omezením neefektivit systému, rušením nadbytečných lůžek akutní péče v nemocnicích a počítá i s omezením ambulancí v místech velkého nakupení. Chce také usměrnit pacienty při využívání péče a donutit zdravotní pojišťovny, aby uzavíraly smlouvy jen na potřebnou péči.

ČTK, Soňa Remešová Jakub Dospiva

Zdroj: ČTK

Doporučené

Stačí se podívat

21. 6. 2024

Hodnocení druhých lidí na základě pozorování jejich tváře a těla je ovlivněno pocitem důvěryhodnosti a dominance.

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…