Přeskočit na obsah

Co bude po Děkujeme, odcházíme?

Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.,
ministr zdravotnictví ČR

Definitivní hodnocení celé této situace, se kterou nikdo z nás neměl zkušenost, bude možné až tak po roce. Věřím, že zklidnění scény přispěje k tomu, že ministerstvo bude mít větší podporu odborné veřejnosti při přípravě reformních kroků. Dosud tomu tak vždy nebylo, například lékařská komora se často stavěla vůči ministrům do opozice. Jsem si vědom, že máme za sebou emočně vypjatá jednání. Jsme různí, někteří z nás na spory nezapomínají a živí je v sobě. Já s tím problém nemám. Každý, kdo se chová standardně a je ochoten věcně diskutovat a hledat racionální řešení, je vždy na ministerstvu vítán. Tenze týkající se postavení lékařů jsou dlouhodobé, nyní snad na nějakou dobu ustanou. Doufám, že zvyšování platů lékařů za sebou potáhne i zvyšování platů nelékařského zdravotnického personálu. To budeme velmi hlídat.

 

MUDr. Milan Kubek,
prezident České lékařské komory

Tato akce určitě poukázala na obrovské problémy, které ve zdravotnictví jsou, a politici si již nebudou před občany moci nadále dovolit ty problémy zatajovat a zametat je pod koberec. Věřím, že tato akce znamená konec porušování zákonů v českých nemocnicích a že znamená konec otrocké práce, k níž jsou lékaři nuceni, a kvůli tomuto přetížení vlastně potencionálně ohrožují své pacienty. Lékaři zvedli hlavu, dali jasně najevo, že si váží své práce, deklarovali, jak si představují její ohodnocení, a zároveň ovšem tím, že jsou ochotni přistoupit na vládní memorandum, dali najevo, že zájem pacienta je pro ně skutečně tím hlavním - upřednostňují ho před nějakou konfrontací s vidinou vyšších zisků. ČLK tuto akci od začátku podporuje proto, že jejím cílem nebylo vyhnat lékaře do emigrace, ale zlepšit pracovní podmínky v českých nemocnicích tak, aby lékaři naopak odcházet nemuseli. Já osobně věřím, že poté, co dohoda vstoupí v platnost, se situace v českých nemocnicích zlepší.

 

MUDr. Boris Šťastný,
předseda zdravotního výboru Poslanecké sněmovny

Akce Děkujeme, odcházíme ovlivní české zdravotnictví zcela mimořádným způsobem. Nic již nebude jako dřív. Vznikla značná nestabilita, vznikl návod na způsob, jakým lze destabilizovat jakýkoli systém. Touto akcí se vyhrotily a velmi zhoršily vztahy mezi jednotlivými skupinami zdravotníků - mezi nemocničními lékaři a ambulantními lékaři, na jednotlivých odděleních v nemocnicích, mezi jednotlivými zdravotnickými pracovišti, mezi středním zdravotnickým personálem a lékařským personálem a především mezi zdravotnickým personálem a pacienty. Takže z mého pohledu tato akce mimořádným způsobem poznamená české zdravotnictví a atmosféru v něm - a to velmi negativním způsobem. Události už se nedají vzít zpět. Příklad z jednání lékařů by si mohly vzít ostatní profese - učitelé, vědci, policisté - jiné profese, které by mohly postupovat stejným způsobem.

Ale pozor, zdravotnictví je velice specifické. Bavíme se tu o jedné úzké skupině lékařů z velmi úzkého okruhu míst. Většina protestujících lékařů jsou nemocniční lékaři z přímo řízených zdravotnických zařízení nebo krajských páteřních nemocnic. Jsem přesvědčený, že akce odborářských předáků a lidí typu pana Engela by bez marketingové podpory, kterou najali za peníze samotných lékařů, nikdy nedosáhla takových rozměrů. Mimořádně negativně vnímám pozici České lékařské komory v celé této věci.

Povinností ČLK je hájit celý lékařský stav, nikoli jen tuto skupinu. Za žádných okolností se neměla tato organizace nechat vtáhnout do této věci. ČLK mohla být velmi dobrým moderátorem jednání, tuto roli by určitě skvěle zvládla. Bohužel se její vedení naladilo na stejnou notu jako odbory, což bude do budoucna znamenat nutné řešení politické reprezentace, co se týče ČLK a vůbec ostatních zdravotnických komor.

 

Ing. Dana Kracíková,
ředitelka Nemocnice Jičín, a. s.

Myslím si, že forma protestu, již lékaři zvolili, není úplně nejvhodnější. Nicméně tím, že tato akce vznikla, upozornilo se na problémy, které ve zdravotnictví jsou. Osobně se však domnívám, že pan ministr Heger jako dlouholetý ředitel fakultní nemocnice o těch problémech věděl a že by je řešil tak jako tak.

 

MUDr. Libor Vylíčil,
ředitel Litomyšlské nemocnice, a. s.

Osobně doufám, že to bude onen startér ke změnám, které pocítí určitě jak pacienti, tak zdravotničtí pracovníci. Myslím, že by se celé zdravotnictví mohlo obrátit k lepšímu.

 

MUDr. Vít Kaňkovský,
ředitel Nemocnice Havlíčkův Brod p. o.

Bohužel v dosavadním průběhu bylo řečeno příliš mnoho urážlivých výroků na adresu lékařského stavu a tento fakt dle mého názoru velmi negativně ovlivní atmosféru ve zdravotnictví na dlouhou dobu. Také ze strany lékařů jistě padly výroky, které padnout neměly, avšak míra přezíravosti a pohrdání vůči lékařům, snažícím se domoci lepších podmínek pro vlastní práci, byla zejména ze strany některých čelných politiků až neskutečná. Česká společnost se chová schizofrenně. Na jedné straně v posledním desetiletí nastavila lékařům obrovskou laťku, kdy se všeobecně očekává, že lékař bude takřka polobohem - všeznalým, empatickým, vždy odpočatým, usměvavým a obětavým, a na druhé straně však tatáž společnost odmítá lékařům k takovému výkonu vytvořit podmínky. A zde je třeba vidět fakt,

Dokončení na str. A3

že od počátku lékaři nebojovali pouze za výši platů, jak se mediálně celá akce zjednodušila, ale také za únosnou míru přesčasové práce, efektivní systém vzdělávání a za reformu financování zdravotní péče. Míra vyhrocení celé akce pak ve svém důsledku bude mít dle mého názoru velmi negativní efekt, a tím budou další - sice pozvolné, nicméně citelné - odchody lékařů do zahraničí. Lékař, který cítí, že si jej společnost neváží, má dvě možnosti - smířit se s tímto faktem, nebo odejít. A věřte, že zejména mladí lékaři budou volit odchod do zemí, kde jednak bude jejich práce lépe finančně ohodnocena, jednak se také budou těšit větší společenské vážnosti.

 

MUDr. David Feltl, Ph.D.,
přednosta Onkologické kliniky FN Ostrava

Pokud se pouze přisypou peníze na platy bez provedení změn v systému, je to čiré zoufalství. Zároveň řeči o spolupráci na reformách vnímám jako naprostý výsměch: reforma zdravotnictví byla připravena Julínkovým ministerstvem a soudruzi odboráři byli první, kdo proti ní protestoval. Vnímám výsledek celé akce jako smutný precedens a potvrzení faktu, že vydírat se vyplácí.

Z dlouhodobého hlediska je to pouhé odsouvání problémů místo radikální změny ve struktuře a kapacitě lůžkového fondu. Anebo se pletu a stane se tohle: část krajských nemocnic bude zprivatizována a jejich provoz zefektivněn, pod tlakem personálních nákladů se zavřou některá oddělení či celé nemocnice, plátci péče, z jejichž peněz bylo vlastně navýšení platů financováno, začnou tvrdě tlačit na kvalitu a vypovídat smlouvy špatným nemocnicím. Pak by celá akce vlastně dopadla dobře.

 

MUDr. Ondřej Franěk
Vedoucí lékař dispečinku Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy

Jestli tato akce skončí tak, jak - zdá se - skončila, tak nijak zásadně. Nějak zanikly požadavky na revizi lékové politiky, transparentní nákupy přístrojů, revizi a zprůhlednění hospodření ZP atd., což by mohlo přinést daleko větší efekt všem zdravotníkům, nejen doktorům. Ty peníze na platy jsou jen drobné, které "obsluha penězovodů" pustila, aby byl klid. A bohužel se vytratilo i to zjednodušení postgraduálního vzdělávání.


Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené