Přeskočit na obsah

Nové lůžko Multicare zvládá i prevenci

Proč právě spolupráce s ICRC?

Vždy jsme sázeli na inovace a špičkové technologie. Strategickými partnery projektu ICRC jsou Mayo Clinic, což je největší centrum lékařského výzkumu na světě, Minnesota Partnership for Biotechnology and Medical Genomics, největší biotechnologický cluster v USA, a široké spektrum evropských center. Je pro nás zajímavé být u tohoto projektu od jeho zrodu.

Když se dívám na lůžko Multicare, neubráním se pocitu, že už do vývoje těchto moderních součástí nemocnic a dalších zdravotnických zařízení zasahují technologie leteckého a kosmického průmyslu…

Když jsme začali nemocniční lůžka před dvaceti lety vyrábět, domnívali jsme se, že to bude velmi lehké; když to hodně zjednoduším, že půjde jen o pár ohnutých železných trubek. Dnes Linet vyvíjí a prodává i nemocniční lůžka doslova nabitá elektronikou a špičkovými technologiemi, takže jsou dražší než leckterý automobil.

A je v novém lůžku autopilot?

Ovládání strojů bez lidského zásahu je nedílnou součástí letecké a námořní dopravy, kde jsou na službách autopilota závislí pasažéři i posádky letadel a lodí. Obdobnou technologií nyní skutečně disponují také nemocniční lůžka pro intenzivní péči. Nový model resuscitačního lůžka Multicare je vybaven automatickým laterálním náklonem (funkce ALT), který se významnou měrou podílí na terapeutických úkonech i preventivních opatřeních při ošetřování pacientů v prostředí JIP, ARO. Disponuje laterálním náklonem do stran až 30°, navíc s možností automatického režimu polohování.

Jak dlouho trval vývoj?

Ve skutečnosti jde o druhou generaci lůžka Multicare, jež bylo uvedeno na trh již v roce 2000 a které si získalo přízeň zdravotníků po celé Evropě. Do jejího vývoje jsme zapojili na stovku inženýrů a sto padesát sester z celé Evropy, jichž zejména jsme se ptali, které vlastnosti lůžka skutečně potřebují a které nikoli, a výsledky této spolupráce jsme zhmotnili do nového modelu. Úžasné na něm je, že dokáže pomáhat nejen sestrám v jejich náročné práci, ale také preventivně působit proti některým závažným zdravotním komplikacím postihujícím imobilní pacienty.

Říkáte preventivně působit proti závažným komplikacím? Jak?

Lůžko disponuje možností laterálního náklonu, který je určen pro polohování pacienta. Polohování do stran je významným preventivně‑terapeutickým prvkem používaným zdravotníky desítky let. Standardně sestry polohují pacienta, když potřebují upravit lůžko, když potřebují pacientovi ošetřit rány nebo preventivně působit například proti vzniku dekubitů. Další důležitou oblastí je polohování pacienta v kritickém stavu pro prevenci závažných respiračních komplikací. Imobilita působí negativně na celý organismus a těžce také postihuje respirační trakt. V plicích vznikají nevzdušné oblasti, atelektázy, a riziko vzniku zánětu plic je obrovské. Polohování pacienta, pokud je prováděno často, pravidelně a důsledně, snižuje v plicích hromadění sekretů, usnadňuje jejich odsávání, jednoduše pomáhá udržovat plíce zdravější. Tuto ošetřovatelsky velmi namáhavou proceduru dokážeme nyní v podstatě provádět automaticky a velmi efektivně, a co je výjimečné, dokážeme to bezpečně i u pacientů na řízené plicní ventilaci.

Zmínil jste prevenci dekubitů, můžete to lépe vysvětlit?

Dekubitus, laicky řečeno proleženina, může být život ohrožující zdravotní komplikace; je jí ovšem možno předejít. V prostředí intenzivní péče je výskyt proleženin velmi vysoký – až u 20 % pacientů – a prevence je prioritou. Polohování pacienta pomocí funkce Automatické Laterální Terapie rovněž snižuje riziko výskytu dekubitů. Navíc patentovaná ložná plocha Ergoframe zajišťuje redukci tlaku a smykových sil působících na měkké tkáně pacienta během změny polohy lůžka. Dále je nutno zmínit naši novou aktivní antidekubitní matraci Virtuoso, s níž je lůžko plně kompatibilní. Vznikla ve spolupráci s britskou vývojovou společností PSPT po mnoha letech zkoumání. Je založena na principu střídání nulového tlaku ve vzduchových celách matrace. Touto funkcí simuluje fyziologický pohyb člověka v lůžku, a tím brání vzniku dekubitů a také je pomáhá léčit.

Nové lůžko disponuje možností nastavit laterální polohování do automatického režimu. Co to konkrétně znamená?

Automatická laterální terapie (ALT) je funkce, která udržuje lůžko a pacienta v něm v trvalém cyklu naprogramovaných laterálních náklonů. Ošetřující personál rozhodne, v jak agresivním náklonu a v jakých časových intervalech chce pacienta polohovat. Celý proces pak snadno a intuitivně nastaví na řídicím dotykovém LCD panelu. Zbytek práce pak vykonává lůžko samo, pouze pod odborným dohledem personálu. Znamená to obrovské ulehčení práce sester a také významné zefektivnění účinnosti preventivního polohování.

Má lůžko další podobné automatické funkce?

U nás v Linetu o něm mluvíme jako o inteligentním lůžku budoucnosti. To znamená snadno a intuitivně ovládané lůžko, které pomocí automatických funkcí a promyšlené konstrukce usnadní sestrám práci, zvýší bezpečnost a komfort pacienta a omezí také zdravotní rizika, jež jsou důsledkem hospitalizace. Z tohoto důvodu jsme ho vybavili také systémem automatického vážení pacienta, který pracuje sám, sám pacienta váží, sám zapisuje data do paměti a zobrazuje vývoj hmotnosti v přehledných trendech. Lůžko disponuje systémem i‑Drive, jenž automaticky zlepší jízdní vlastnosti lůžka. Automaticky vysune pátékolečko skryté v podvozku v případě jízdy s lůžkem, a výrazně tak usnadní jeho řízení. Automatická brzda i‑Brake zabrzdí lůžko v případě, že by na to personál zapomněl. Bezpečí pacienta hlídají další automatické systémy. Řídicí systém nedovolí spustit laterální náklon lůžka v případě spuštěné postranice nebo systém sestrám ohlásí, že pacient lůžko opustil.

Kam vlastně směřuje další vývoj lůžek pro kritickou péči?

Domnívám se, že lůžko budoucnosti bude plnohodnotným partnerem zdravotnických přístrojů, jakými jsou například pacientský monitor, ventilátor a další. Bude zřejmě zprostředkovávat daleko více informací o stavu pacienta a bude je umět vyhodnocovat; umožní rozeznat rizikovost pacienta vzhledem ke vzniku dekubitů nebo hodnotit některé biosignály. Dovedu si představit, že upozorní na změny v oblasti funkce kardiovaskulárního nebo respiračního systému a že dopředu upozorní personál, že s pacientem není něco v pořádku nebo by za nějaký čas nemuselo být. Další možný pokrok vidím v tom, že se ve větší míře budou uplatňovat materiály s antimikrobiálními účinky nebo takové, které dokonce přítomnost patogenů personálu oznámí. Již nyní v Linetu pracujeme na vývoji technologií, jež byly doposud možné snad jen ve sci‑fi filmu, a těším se, že vám brzy budeme moci některé z nich představit.

 

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené