Přeskočit na obsah

Produkty původem z přírody

Podle dostupné literatury má bakteriální střevní flóra významné účinky na stimulaci imunitního systému. Vliv probiotik, případně kombinace probiotik a prebiotik (synbiotika) na imunitní systém je klinicky doložen. K dispozici je řada produktů obsahujících různé bakteriální kmeny probiotik s různým obsahem těchto bakteriálních kmenů. Některé produkty obsahují i prebiotika, případně jsou probiotické kmeny doplněny vitaminy skupiny B.

Imunitní systém podporují i beta glukany (obsažené v hlívě ústřičné). Je nabízena řada produktů, k dispozici je i přípravek využívající synergického působení probiotik a beta glukanů.

Pycnogenol je registrovaná ochranná známka pro výtažek z kůry francouzské přímořské borovice Pinus maritima. Hlavními složkami pycnogenolu jsou flavonoidy klasifikované jako prokyanidiny/ proanthokyanidiny. Flavonoidy se skládají z jednoho nebo více aromatických řetězců nesoucích jednu nebo více hydroxylových skupin. Pycnogenol se skládá současně z malých a velkých molekul bioflavonoidů, malé molekuly jsou schopné pronikat do buněk, zatímco velké molekuly zůstávají v krevním řečišti. Pycnogenol má schopnost pohlcovat volné radikály, má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Antioxidační vlastnosti byly prokázány studiemi in vitro a in vivo. Pycnogenol napomáhá blokovat uvolnění histaminu a může mít vliv na průběh alergických projevů. Je uváděn vliv na ochranu a obnovu kožního kolagenu a elastinu, pycnogenol obnovuje pevnost a elasticitu pokožky.

Využití pycnogenolu bylo hodnoceno v léčbě astmatu, prevenci kardiovaskulárních onemocnění (např. inhibice agregace krevních destiček), v terapii chronické žilní nedostatečnosti, byly zkoumány účinky na imunomodulaci, vliv na buňky CNS a protizánětlivé účinky.

Zdroj - JOURNAL OF MEDICINAL FOOD (ČASOPIS PRO LÉKAŘSKOU VÝŽIVU) Svazek 4, číslo 2, 2001 Mary Ann Liebert, Inc. Informace FINclub

Chlorella

Sladkovodní řasa Chlorella vulgaris je zdroj esenciálních aminokyselin, chlorofylu, řady minerálů a vitaminů, nenasycených kyselin, karotenoidů a nukleových kyselin. Obsahuje chlorofyl, který má výrazné detoxikační vlastnosti. Pomáhá z organismu odstraňovat těžké kovy, chemické toxiny a další jedovaté látky. Regeneruje jaterní tkáň a pročišťuje krevní řečiště. Podporuje kožní metabolismus, hojení ran a vředů. Působí jako přírodní deodorant. Významnou složkou chlorelly je růstový faktor CGF (chlorella growth factor) - komplex peptidů a nukleových kyselin. Růstový faktor CGF stimuluje růst a regeneraci tkání na buněčné úrovni, chrání buňky proti toxickým látkám. Nukleové kyseliny RNA a DNA jsou důležité pro uchování genetické informace. Zvyšují energii a vitalitu, pomáhají zpomalit stárnutí organismu. Podporují funkce reprodukčních orgánů.
Chlorella pomáhá odstranit chronickou zácpu a plynatost, podporuje tvorbu probiotických kultur, jako jsou laktobacily a bifidobakterie. Čistí trávicí ústrojí a obnovuje zdravou střevní mikroflóru. Chlorella se účastní na tvorbě makrofágů, a tím posiluje obranyschopnost organismu proti virovým onemocněním. Beta karoten má antioxidační účinek a pomáhá neutralizovat škodlivé účinky volných radikálů. Přestože není prokázán přímo antialergický účinek, imunomodulační efekt může být pravděpodobně v souvislosti s obnovením střevní mikroflóry.

Zdroj - Health-Link s. r. o

Doplňková léčba projevů alergie

Pacientům můžeme nabídnout volně prodejné roztoky s obsahem přírodní mořské nebo minerální vody, bohaté na minerální soli a stopové prvky. Jsou doporučovány pro ošetření, zvlhčení a očištění nosní sliznice.

Přípravky jsou k dispozici ve formě hypotonických, isotonických a hypertonických roztoků v aplikační formě sprejů.

Hypotonický roztok představuje Vincentka nosní sprej, který je naplněný přírodní léčivou minerální vodou. Vincentka je přírodní, léčivá, velmi silně mineralizovaná, jódová, uhličitá minerální voda hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu, se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny borité. Svým osmotickým tlakem 634,7 kPa se velmi blíží osmolaritě lidské krve a intracelulárních tekutin.

Pomáhá udržovat fyziologickou čisticí schopnost nosní sliznice (funkci řasinkového epitelu), umožňuje optimální fungování tzv. slizniční imunity jako primární obrany před infekcí.

Používá se pro zvlhčení sliznice celé nosní dutiny a nosohltanu především při pobytu v prostředí s nízkou relativní vlhkostí vzduchu, v prostorách vytápěných ústředním topením a prostředí znečištěném zejména prachovými částicemi.

Celkovým složením hypotonické kyselky s obsahem jodidů příznivě ovlivňuje obranyschopnost ve smyslu prevence chronických bakteriálních infekcí horních cest dýchacích, chronické rhinitidy, sinusitidy a chronické polypózní nasofaryngitidy; u dětí preventivně působí proti rozvoji recidivující tracheobronchitidy a rhinitidy. Aplikace přípravku je vhodná i po stavech nosních operací.

Doporučuje se též proti vzniku suchých zánětů nosní sliznice a k prevenci jejich recidiv. Jednou z indikací je alergická rýma. Uplatňuje se zde čisticí efekt, pomáhá snížit četnost užití přípravků se sympatomimetickým účinkem.

Isotonické roztoky (roztoky přírodní mořské soli s uvedeným obsahem NaCl 9 g/l) zvlhčují sliznici, zbavují nosní sliznici nečistot a dráždivých látek, odstraňují nadbytečný hlen v případě rýmy a ucpaného nosu, pomáhají potlačit nosní infekci. Používají se u akutní rýmy, dále u opakované a déletrvající rýmy s převahou sekrece, a to jak léčebně, tak preventivně, možné je i užití u alergické rýmy.

Hypertonické roztoky (roztoky přírodní mořské soli s uvedeným obsahem NaCl 22 g/l, 26 g/l) na principu osmózy odstraňují hromadící se tekutinu z podslizničního vaziva, mírní otok sliznice, čímž zlepšují či zcela obnovují průchodnost nosu. Používají se u déletrvající rýmy a u chronické alergické i nealergické rýmy, při zánětech vedlejších nosních dutin s převahou nosní obstrukce.

Podle dostupných informací zmíněné přípravky nemají žádné nežádoucí účinky, kontraindikace a interakce. Produkty obsahují přírodní mořskou vodu s obsahem minerálních a stopových prvků, některé jsou cíleně obohaceny o měď (výrobcem deklarované antialergické účinky) nebo o mangan (výrobcem deklarované antibakteriální a antivirové účinky). Některé produkty obsahují panthenol, který může mít hojivé účinky na sliznicích.

Přípravky jsou určeny pro všechny věkové kategorie včetně kojenců, resp. existuje několik produktů pro různé věkové kategorie. Produkty pro děti jsou vybaveny vhodným aplikátorem. Přípravky jsou k dispozici ve formě sprejů s mechanickým rozprašovačem, některé obsahují hnací plyn. Neobsahují konzervační látky. Je možné i dlouhodobé použití. Je uváděna i možnost použití těhotnými a kojícími ženami.

Zdroj
1. Šlapák I, Skoupá J, Strnad P, Horník P: Efficacy of isotonic nasal wash (seawater) in the treatment and prevention of rhinitis in children. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2008 Jan;134(1):67-74.
2. Informace výrobce Vincentka a. s. 3. Informace výrobců jednotlivých produktů.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené