Přeskočit na obsah

Ovlivnění volby přípravku při prodeji v lékárně

Lékárník je často rádcem pacienta a záleží i na jeho komunikačních schopnostech, zda bude vydán vhodný lék. Lékárník by měl také klienta upozornit na důležité okolnosti užívání volně prodejného přípravku. Při výdeji přípravku je možné ovlivnit vhodnou konzultační činností a komunikací s pacientem volbu vhodného přípravku cíleně kladenými otázkami, k nimž například patří:

* pro koho je přípravek určen?
* jak dlouho obtíže trvají?
* jak dlouho dané léky užíváte?
* jaké další léky užíváte?
* trpíte nějakým dalším onemocněním, případně kdo z rodiny trpěl daným onemocněním?
* kouříte, pijete alkohol?
* v jakém prostředí pracujete?
* jaké prostředí vás obklopuje doma? apod.

Ke každému klientovi je třeba přistupovat taktně a individuálně. Na základě cílené komunikace je třeba vždy upozornit na možnost výskytu nežádoucích účinků i v souvislosti se stávající medikamentózní léčbou a dalšími zdravotními problémy. Vhodným pomocníkem je přístup do lékové historie pacienta, pokud je pravidelným návštěvníkem lékárny.

Zvýšená pozornost musí být věnována volbě přípravku pro děti. U geriatrických pacientů je nutné pátrat po lécích, které pacient užívá i pro jiná onemocnění (polypragmazie). U těhotných a kojících žen je lépe doporučit konzultaci s lékařem, případně volit vhodný přípravek k lokálnímu užití. U antihistaminik je situace usnadněna menší četností předpokládaných interakcí s výjimkou dimetindenu a přípravků obsahujících sympatomimetika (fenylefrin, nafazolin). Zvláštní pozornost zasluhují přípravky obsahující kortikosteroidy. Součástí poradenství je i správné dávkování přípravku.

Tablety

U perorálních antihistaminik je třeba upozornit na zvýšenou pravděpodobnost a možnost výskytu sedativních účinků u antihistaminik I. generace (dimetinden), případně nabídnout modernější přípravek z II. generace anihistaminik se sníženým až minimalizovaným sedativním účinkem (cetirizin, loratadin).
Cíleným dotazem je třeba vyloučit nesnášenlivost některých pomocných látek (např. laktózy), nebo výskyt vzácnějších vrozených metabolických poruch (například fenylketonurie) a podle toho volit vhodný přípravek či další postup.

Kapky

Při výběru nosních kapek a nosních sprejů obsahujících sympatomimetika by měl lékárník upozornit na výskyt nežádoucích účinků, včetně rizika návyku, zduření až atrofie nosní sliznice. Také u těchto přípravků je třeba myslet na možné interakce a komorbidity, je třeba vysvětlit, že nosní kapky není možné užívat "bez omezení" a je nutné dodržet doporučenou délku léčby (dospělí týden, děti tři dny). Podle situace pak může lékárník cíleně nabídnout Livostin kapky a nosní sprej, které mají pouze antihistaminovou složku. Další možností je doporučit jiné přípravky, jež nejsou registrovány jako léky, ale bývají doporučovány i alergology. Jde o isotonické nebo hypertonické přípravky s obsahem mořské vody nebo přípravky obsahující fyziologický roztok. Ty mohou snížit potřebu sympatomimetických nosních kapek, hojí a proplachují nosní sliznici.

Konzultace by měla být zaměřena i na správnou aplikaci přípravku (např. nevhodnost používat stejný přípravek Sanorin-Analergin pro aplikaci do očí i nosu).

Pokud pacient používá měkké kontaktní čočky, měl by být upozorněn, že není možné aplikovat oční kapky s obsahem benzalkonium hydrochloridu do očí s čočkami.

Masti, krémy, lotia, koupelové oleje, mýdla

V lékárnách jsou přípravky k místnímu použití ve velmi široké nabídce. Jde jak o volně prodejné léčivé přípravky, tak o speciální kosmetiku. Mohou být doplňkem ke stávající terapii přípravky na lékařský předpis (např. kortikosteroidy), případně mohou tuto léčbu postupně nahradit podle projevů konkrétního onemocnění a na doporučení lékaře.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené