Přeskočit na obsah

Samoléčba a aktivní přístup ke zdraví


* Naordinuje-li si pacient sám volně prodejný lék, komplikuje to, nebo usnadňuje práci praktického lékaře?

Rozvoj samoléčby je trend ve všech vyspělých zemích, který vychází z rostoucí informovanosti a zdravotního uvědomění laiků a ze zvýšené nabídky a dostupnosti volně prodejných léků v lékárnách. Je běžné a přirozené, že před návštěvou lékaře se pacient pokusí ovlivnit svůj stav volně prodejným lékem. Teoreticky tento postup může přinést komplikaci, ale v praxi vytváří síto, které navede k lékaři jen vážnější případy.

* Informují pacienti svého lékaře o lécích, jež si sami koupili v lékárně?

Někteří ano, až se lékař diví, co všechno pacienti vyzkoušeli a do čeho investovali. Někdy je potřeba cíleně po užívaných volně prodejných lécích pátrat, zvláště tam, kde by se mohly podílet na zhoršení zdravotního stavu nebo kde by mohly vytvářet nevhodné kombinace s předepsanými léky.

* Rozlišují vaši pacienti rozdíl mezi volně prodejnými léky a potravinovými doplňky?

Nemyslím, že by rozdílu všichni rozuměli a rozlišovali tyto skupiny.

* Pozorujete v ordinaci vliv reklamy na volně prodejné léky u svých pacientů? Ptají se pacienti na názor lékaře na masivně propagované přípravky?

Doporučujete svým pacientům volně prodejné přípravky? Ano, reklama má silný vliv na spotřebu volně prodejných léků a jen někteří pacienti jejich nákup s lékařem konzultují. Denně doporučuji po telefonu nebo v ordinaci celou řadu volně prodejných léků. Ještě před několika lety si například chodili běžně pacienti pro recepty na léky na kašel. Dnes jen doporučuji, které bude nejlepší zakoupit, a nikdo se nediví.

* V čem vidíte největší přínos a největší nebezpečí samoléčby?

Samoléčbu je nutno chápat jako projev aktivního přístupu lidí ke zdraví a nemoci a zároveň projev určitého ohledu na spotřebu zdravotní péče. Místo aby obtěžovali lékaře s banálními projevy, projevují lidé samoléčbou solidaritu s těmi, kdo lékaře vážně potřebují. S rozšiřováním palety volně prodejných léků stoupají ovšem rizika jejich chybného používání, vedlejších účinků a nevhodných kombinací. Naštěstí tento trend je provázen stále větší dostupností informací a zvyšováním zdravotního povědomí občanů. Dnes lze jen těžko odhadnout, kde bude za deset let hranice mezi volně prodejnými léky a léky na recept.



Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené