Přeskočit na obsah

Nové očkování proti TBC pomáhá všem dětem


Veřejnost byla seznámena se závažnými komplikacemi, včetně úmrtí pacientů s vrozenými poruchami imunity (imunodeficiencemi) po očkování proti tuberkulóze v České republice v případech, kdy byly děti záhy po narození očkovány živou BCG vakcínou proti tuberkulóze, jak vyžaduje vyhláška ministerstva zdravotnictví o očkování. Současně s tímto odborně nesprávným, stále se však v praxi objevujícím nebezpečným postupem navíc také souvisí časté, zbytečné a obtížně se hojící sekundární reakce i u zdravých dětí, jež postihují lymfatické uzliny a místo vpichu. Jde o nežádoucí reakce, které znemožňují řádně pokračovat v dalším očkování majícím dítě chránit proti nakažlivým nemocem. Z těchto důvodů proto navíc došlo v posledních letech v ČR k dalším opakovaným úmrtím dětí na pertusi (černý kašel). Uvedené závažné skutečnosti a zbytečné nežádoucí reakce kromě imunologů nezávisle na veřejném semináři o Problematice očkování v ČR v Parlamentu ČR doložil také ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a v bohaté diskusi potvrdili nezávisle dětští a plicní lékaři z praxe z odlišných českých i moravských regionů.

Podstatnou zásadní pozitivní zprávou pro rodiče dětí, aktuálně zveřejněnou odborníky, je, že těmto komplikacím lze snadno předcházet, a to vypracovaným bezpečným postupem očkování. Stačí totiž děti očkovat živou vakcínou proti tuberkulóze (BCG očkovací látka) s několikaměsíčním časovým odstupem, kdy je zjevné, že se imunitní systém dítěte po narození vyvíjí a že je vyloučena porucha buněčné imunity. Přitom nebezpečí z prodlení nehrozí, neboť tuberkulóza dětí díky dlouholetému dohledu nad touto nemocí není problémem České republiky.

Očkovat bezpečně v druhé polovině prvního roku

V praxi to znamená, že rodiče mají právo bez problémů předem požádat, aby novorozenec nebyl v porodnici očkován proti tuberkulóze, nýbrž bezpečně až později. Tato skutečnost se písemně s odkazy na odborná doporučení Výboru České společnosti alergologie a klinické imunologie (ČSAKI) ze dne 20. 4. 2009 i právního oddělení České lékařské komory (ČLK) vyznačí do zdravotnické dokumentace. Nejvhodnější doba pro správné (lege artis) očkování živou vakcínou proti tuberkulóze je ve druhé polovině prvního roku věku dítěte, jak se mnoho let běžně a bez nežádoucích reakcí aplikuje v ČR také u dětí matek trpících žloutenkou (HBsAg pozitivních), v souladu s oficiálním odborným metodickým postupem.

Rodiče dítěte v žádném případě nemohou být za posunutí očkování proti tuberkulóze šikanováni, jak dokládá také zveřejněné oficiální právní stanovisko České lékařské komory (ČLK) v dané věci, a to i při současné nesprávné legislativní úpravě vyhlášky o očkování, jež je (se všemi důsledky) v rozporu se zákonem (každý má právo na ochranu života a zdraví). Podiv byl veřejně na semináři vyjádřen nad závažnými pochybeními přítomných odpovědných pracovníků Ministerstva zdravotnictví ČR, kteří po dobu několika let vůbec neodpovídají na oficiální podněty a urgence odborných lékařských společností J. E. Purkyně, v nichž jejich zástupci předkládají pracovníkům ministerstva zdravotnictví pozitivní vypracovaná řešení.

Předními odborníky z oblasti imunologie a pneumologie je rodičům doporučován zásadní bezpečný postup očkování dětí v souladu se zákonem pouhou jednoduchou změnou dosavadního pořadí vakcín.

Dítěti je nejprve aplikována bezpečná neživá vakcína ve třech dávkách (hexavalentní očkovací látka, jež chrání proti šesti nemocem) a po vyloučení poruchy imunity ve druhé polovině prvního roku věku dítěte je podána živá BCG vakcína.

Tento lege artis postup zahrnuje následující:

* Je odstraněno riziko očkování dětí s vrozenou imunodeficiencí a nedodržování kontraindikace BCG vakcinace. Zabraňuje se vážným komplikacím a úmrtí.

* Eliminují se druhotné BCG komplikace, jež vznikají u zdravých dětí reaktivací BCG po aplikaci dalšího očkování s antigenem hepatitidy B s nedostatečným časovým odstupem.

* Zůstává zachováno proočkování populace (migrace, epidemiologická surveillance). Při riziku tuberkulózy je možno zvážit očkování ihned, vhodnější je však indikovaná chemoprofylaxe a očkování dle imunologických parametrů následně s odstupem.

* Vymizí výskyt kostních komplikací po BCG vakcinaci, pozorovaných při očkování po narození, avšak ne při očkování v pozdějším věku.

* Je zajištěna účinná ochrana proti aviárním mykobakteriózám, proti nimž BCG vakcína proti tuberkulóze preventivně chrání a které nelze antituberkulotiky dobře léčit. Tyto netuberkulózní mykobakteriózy se nově stávají celosvětovým epidemiologickým problémem.

* Je umožněno navrácení preventivního očkování proti pertusi zpět do dřívějšího období, tj. např. do 9. týdne věku dítěte.

* Vymizí problémy s technikou aplikace vakcíny v porodnicích a neinformovanost rodiny o rizicích, etická pochybení a iatrogenní poškození; vysoké finanční náhrady (zdravotnických zařízení, státu) při prohraných soudních sporech a nerespektování kontraindikace podání živé vakcíny u vrozených imunodeficiencí.

Zásadní výsledky a doporučení významné pro středoevropský region s hranicemi otevřenými jak na západ, tak na východ (migrace populace s rizikem tuberkulózy) byly českými imunology odborně prezentovány a publikovány nejen mezinárodně, nýbrž aktuálně zpřístupněny odborné české veřejnosti všech zúčastněných specializací současně v prvních letošních číslech odborných časopisů Studia Pneumologica et Phthiseologica (2010;70:30-34), Alergie (2010;12:22-26) i Vakcinologie (2010;4:32).

Není pochyb, že rodiče mají právo na bezpečné očkování dětí. Je zřejmé, že z posunu BCG vakcinace proti tuberkulóze do druhé poloviny prvního roku věku dítěte, jež odpovídá doporučení WHO, profitují nemocné i zdravé děti, nikdo není poškozen.

Takto je navíc zajištěna také preventivní ochrana jedince a populace proti obtížně léčitelným aviárním mykobakteriózám. Současně je umožněna možnost včasné prevence černého kašle.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené