Přeskočit na obsah

Den živých přenosů v Hradci Králové

Dne 27. ledna 2010 se na chirurgické klinice FN v Hradci Králové uskutečnil den živých přenosů z operačního sálu. Projekt podpořený firmou Johnson & Johnson měl podobu workshopu s tematikou pokročilé laparoskopické chirurgie. Tématem byla laparoskopická totální mesorektální excize pro karcinom rekta a laparoskopická resekce jater. Pozvání na akci přijal profesor Eric Rullier z Bordeaux, jeden z předních světových odborníků v kolorektální chirurgii a průkopník intersfinkterické resekce konečníku u nízce uložených karcinomů rekta.

Před živým přenosem z operačního sálu prof. Rullier shrnul svoje zkušenosti s léčbou karcinomu rekta v přednášce Rectal cancer: new challenges and new strategies. Dotkl se zejména indikací intersfinkterické resekce pro karcinom distálního rekta, určitých technických aspektů a onkologických a funkčních výsledků tohoto výkonu. Výsledky této Sphincter Saving Procedure (SSP) jsou dle zkušeností chirurgické kliniky v Bordeaux (Chirurgie Viscérale, Hôpital Saint-André) velmi dobré. Lokální recidiva nádoru se vyskytla v méně než 5 % a kontinence stolice byla hodnocena jako dobrá u 70 % pacientů.

Po zhruba třicetiminutové přednášce profesora Rulliera, krátké diskusi a představení pacientů byly na dvou operačních sálech zahájeny operace (laparoskopická nízká přední resekce rekta s TME - prof. Rullier, MD, a laparoskopická resekce jater - prof. MUDr. Alexander Ferko, CSc.). Vlastní přenos z operačních sálů i bohatě moderovanou diskusi účastníci workshopu hodnotili velmi kladně.

Akce se účastnila řada významných chirurgů z České republiky i ze zahraničí. Mezi nejvýznamnější hosty patřili prof. Zygmunt Grzebieniak, MD, přednosta chirurgické kliniky ve Wrocławi, a jeho zástupce prof. Wojciech Kielan, MD. Moderátory jednotlivých živých přenosů byli prof. MUDr. Peter Kothaj, CSc., přednosta II. chirurgické kliniky FN v Banské Bystrici a předseda Slovenské chirurgické společnosti, prof. MUDr. Zdeněk Kala, CSc., přednosta chirurgické kliniky FN Brno-Bohunice, MUDr. Julius Örhalmi z Nemocnice Otrava-Vítkovice a MUDr. Rastislav Johanes, primář chirurgického oddělení v Žilině.

Tato odborná akce přinesla českým chirurgům kontakt se světovou špičkou v kolorektální chirurgii a zároveň zvýšila povědomost o možnostech řešení karcinomů distální třetiny konečníku svěrače pomocí záchovných operací (SSP).

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené